The rescue

Era și timpul pentru un nou disaster-movie, adică pentru The rescue, dacă USA este pe butuci din punct de vedere cinematografic, China s-a pus din nou pe treabă și iese la înaintare cu acest film regizat de Dante Lam (Operation Red Sea), un nume bine împământenit în genul acțiunii.

Nu-i mare șmecherie de poveste, și nici nu trebuie să fie în asemenea filme. Subiectul din The rescue este o echipă de salvare a Gărzii de Coastă chinezești care face fix ce-i spune numele, salvează oameni aflați în pericol ca urmare a unor catastrofe.

Gao Qian (Eddie Peng – The great wall) este căpitanul care taie și spânzură și este cam șucărit că din cauza stresului și pericolului permanent în care se află, oamenii îi pleacă pe capete, ultimul tirat fiind chiar pilotul elicopterului. Motiv numai bun să ne fie introdusă și domnița ațâțătoare de fantezii, anume Fang Yuling (Zhilei Xin – aflată la doar al doilea său film după Operation Red Sea).

Restul este de la sine înțeles, The rescue ne poartă prin diversele misiune de salvare la care participă echipa, una mai periculoasă decât alta, iar printre aventurile lor mai sunt strecurate și ceva drame familiale, cap de afiș fiind același Gao Qian.

Povestea nu este deloc una candidată la vreun premiu Pullitzer, dar câte dintre filmele disaster-movie au un scenariu pertinent? Nu știu ce caută alții la filme de acest gen, eu vreau doar să mă distrez vizual cât se poate de mult cu spectacole pirogene de toată frumusețea, nu mă interesează dialoguri profunde sau cine știe ce pilde filozofice debitate mai abitir ca Zambezi-n cascada Victoria.

Și din acest punct de vedere The rescue livrează la cote maxime, are chiar tupeul să pornească încă înainte de titlul filmului cu o scenă absolut senzațională ce cu ușurință ar putea reprezenta piesa de final, cea de rezistență, în alte filme cu subiect asemănător. Deja începusem să-mi pun întrebări dacă nu cumva The rescue și-a slobozit prea repede asul din mânecă.

He, he, dragii moșului, habar n-aveam ce va urma.

Are patru secvențe catastrofice mari și late și ce mi-a plăcut la ele este că sunt variate, pornesc de la aceeași idee, dar construcția lor este diferită, de la o platformă petrolieră la un avion în picaj, de la o cisternă prăbușită la o navă ce transportă gaze, filmul atacă multiple dezastre care se nimeresc fix pe tura eroilor noștri.

La cele 90 de milioane de dolari cât a costat filmul, The rescue arată fantastic, efectele speciale sunt foarte bune. Am mai văzut filme chinezești din categoria disaster-movies care erau cam șubrede în acest departament, dar când vine vorba de Dante Lam îi dai câți bani îți cere. Mă duc până într-acolo încât am tupeul să scriu că este unul dintre cele mai spectaculoase filme din punct de vedere vizual pirotehnic din câte am văzut. Exploziile cu duiumul și flăcările incontrolabile încing atmosfera la maximum și mie atât mi-a trebuit să redevin un copilaș bucuros că a primit acadeaua preferată.

Dacă acțiunea este Vodă, despre poveste pot spune că este cam Știrbei, aceleași platitudini și clișee folosite până la saturație de asemenea producții. Dar până și aici The rescue vine cu un element surpriză, puradelul lui Gao Qian, o drăgălășenie cârlionțată de băiețel scump foc, care aduce cu sine atât comedia dar, mai ales, drama. Are niște replici de te apuci să înjuri toate divinitățile pentru cruzimea de care dau dovadă.

Ăsta mic mătură pe jos ca actorie cu toți maturii ce arată proaspăt ieșiți de sub bisturiul esteticianului, mai ales duduia ale cărei buze parcă aveau propria gravitație, numai acolo mi se ducea privirea când botul ei își făcea simțită prezența.

Și raritate într-un film chinezesc, am văzut un fund în toată splendoarea lui. Bine, era de bărbat, dar tot fund se numește.

Se știe de la șeful ăl` mare, mi-s fan înrăit disaster movies, filme tâmpe, fără multă carne pe schelet, dar la care caut doar extravaganță vizuală cât mai apetisantă și mirobolantă. Și despre The rescue se poate spune orice, mai puțin că plictisește și nu este antrenant.

Dacă la asta mai adaug și doza de emoție, deși exagerată și prea melodramatică, deja filmul crește mult în ochii mei, chiar dacă nu-s atât de orb încât să nu văd eterna propagandă chinezească în care patria și datoria sunt mai presus de orice și alte blah-blah-uri de acest gen rotitoare de globi oculari.

La dracu, nu mă pot abține, The rescue (îl plagiez pe RFC) pentru ce a vrut să fie, primește pentru spectacolul mirific pe care mi l-a oferit nici mai mult, nici mai puțin, decât 9 guri de oxigen.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Fight or flight

Fight or flight

Fight or flight este un film de acțiune din 2025 disponibil în cinematografele … din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *