The great wall

The great wall

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

The great wall este o coproducție de zile mari între est (China) și vest (USA), cu un buget amețitor pentru China, cu scenariști americani, cu regizor chinez, cu o distribuție majoritar chinezească dar presărată cu câțiva actori occidentali în roluri de seamă, în special Matt Damon într-unul din rolurile principale.

De mult așteptam așa ceva, o poveste cu inspirație din mitologia chinezească dar făcută cu bani hollywoodieni.

Acțiunea se desfășoară în timpul dinastiei Song și are în centrul poveștii construirea Marelui Zid Chinezesc. Atenție, filmul este o fantezie, nu se bazează deloc pe realitate. De ce? Păi în film Marele Zid este construit nu pentru a ține afară dușmanii imperiului chinezesc, ci pentru a fi un stăvilar împotriva unor hoarde de monștri însetați de sânge care atacă la fiecare 60 de ani, dar cu fiecare generație devin din ce în ce mai inteligenți și asta se vede din plin.

Matt Damon este William, un soldat plecat în China pentru a face rost sau a sustrage, depinde care variantă este mai accesibilă, vestita pulbere neagră despre care tot vestul a auzit dar nimeni nu a apucat să o vadă și să trăiască ulterior.

În cursul îndeplinirii misiunii sale dă peste o năzbâtie de creatură hidoasă căreia îi ia piuitul destul de ușor și ulterior este capturat de armata chineză și adus pentru a fi dosit la răcoare taman la Marele Zid. Numai că salvarea lui este fix acea creatură moartă a cărei labă o poartă cu el în speranța că va da de cineva care îl poate lămuri ce mama dracului a ucis.

În timpul parlamentărilor bilingve se iscă scandal mare pentru că o armată imensă de monștri TaoTie atacă Marele Zid și toți sunt nevoiți să pună mâna pe câte o armă pentru a le veni de hac pocitaniilor.

Și de aici încolo filmul se transformă într-o misiune vitală de a opri monștrii să treacă de Marele Zid pentru că, în caz contrar, capitala imperiului este sortită pieirii iar milioanele de oameni de acolo se vor transforma în hrană pentru monștrii care vor deveni de neoprit și se vor răspândi nu numai în toată China, ci pe tot globul pământesc, aducând sfârșitul lumii.

Hai să scriu câteva cuvinte referitoare la principalele probleme ale filmului.

Da, The great wall are în prim plan un personaj occidental, englez, care devine stindardul luptei chinezești împotriva orătăniilor, lucru imposibil de acceptat.

Da, sunt multiple anacronisme în film, cuvinte sau nații sau limbi care nu existau în acea vreme.

Da, chinezii o ard pe engleză mai bine ca unii britanici pentru că, vezi Doamne, au fost învățați de un captiv cu nume francez.

Da, sunt prezentate niște arme destul de fantasmagorice pentru acea perioadă în care se presupune că se desfășoară acțiunea.

Da, Matt Damon a fost aruncat în film pentru a atrage în sălile de cinema și audiența non-chineză (de parcă nu se întâmplă și invers, vezi Rogue One cu Donnie Yen).

Da, premisa este absurdă și desfășurarea acțiunii este previzibilă.

Da, scenariul scârțâie în ceea ce privește povestea, dialogul și profunzimea personajelor.

Pentru cei oripilați de asemenea bube le adresez o întrebare de sictir: Așa, și? Le reamintesc că filmul este o fantezie, adică nu se bazează pe nimic real, duh, de unde monștri cu sânge verde în China?

Dacă treci peste aceste sincope, atunci să te ții tare, filmul este unul extraordinar din punct de vedere al acțiunii. Începe în forță și la fiecare secvență mărește miza, prezentând noi și noi scene de cafteală, din ce în ce mai tensionate și mai pline de adrenalină, chiar dacă stai și te întrebi de ce dracului nu au folosit de la început anumite arme dar nah, se termina filmul repede.

The great wall se ridică la înălțimea numelui, fiind un film grandios din toate punctele de vedere, este monumental în ceea ce privește numărul copleșitor de monștri dublat de un număr la fel de mare de soldați chinezi, câtă frunză, câtă iarbă, au avut figuranții destul de muncă.

Modul de filmare este unul absolut sublim și alături de coregrafia maiestuoasă creează niște scene de acțiune mirifice, de zici că urmărești o poezie în mișcare.

Rămâi perplex la inovația tacticilor de luptă concepute de chinezi, la ingeniozitatea armelor aruncate în bătălie, la inteligența fără seamăn a monștrilor, la diversitatea lor (că sunt felurite nații de spurcați cu design care de care mai terifiant), la frumusețea răpitoare a peisajelor și a modului în care ne sunt prezentate luptele.

Regizorul s-a întrecut pe sine în crearea unui film palpitant de la început la sfârșit (sunt foarte puține momente moarte), cu efecte vizuale de cea mai înaltă clasă, cu acțiune dementă presărată cu ceva comedie și cu mesaje spirituale preluate din înțelepciunea milenară a chinezilor,  chiar dacă în ceea ce privește un aspect important a râgâit un fel de plagiat, deși multe filme se folosesc de aceeași tactică, hai că nu este spoiler, mă refer la modul de punere a dușmanului cu botul pe labe.

Sau poate am fost ușor de impresionat ținând cont că nu mă așteptam la cine știe ce din partea filmului, credeam că voi vedea o aventură cu efecte speciale proaste care, din întâmplare, îl are rătăcit pe Matt Damon în distribuție.

Îl pot asemui cu filmul Aliens dar cu acțiunea plasată în China în timpul construirii Marelui Zid.

The great wall este un film care m-a impresionat profund în ciuda criticilor pe care în mod sigur le va primi de la înțepații în cur care nu se pot delecta cu un film pentru că li se pare că o fantezie nu este verosimilă, eu unul îi dau nota 9, este o splendoare vizuală chiar dacă știu că actorii cu origini vestice sunt doar o unealtă de marketing, dar asta nu răpește din farmecul filmului, chiar dacă erau chinezi în locul lor, tot același film ar fi ieșit.

PS. Un mare bravo trailerului, mă așteptam la 2-3 șopârle în tot filmul, de mult nu am mai văzut un trailer care să ascundă atât de bine tot ce e mai bun în film.

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The Greatest Of All Time

The Greatest of All Time

The Greatest of All Time nu este vreun documentar despre Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *