Restart the Earth

Incredibil, premieră, n-am găsit pe IMDB un film, este vorba de Restart the Earth, o producție din China prezentă pe platforma de streaming iq.com. Cel puțin nu la data scrierii acestor cuvinte.

Dacă vă scriu premisa filmului, vă dă fluorescența pe nas pentru că pare că Groot și Poison Ivy au luat-o razna și au dus la bun sfârșit planul imaginat de M. Night Shyamalan în al său celebru rateu The happening.

Umanitatea se confruntă cu o deșertificare excesivă, așa că a decis, într-un final, că avem nevoie și de iarbă. Doar că experimentele de accelerare a reproducerii plantelor au dat greș. Sau au fost prea reușite pentru că buruienile capătă conștiință și li se umflă subit crăcile și fotosintetizează Pământul în fel și chip, dorind cu tot dinadinsul să scape de gândacii care nu le dau pace, anume fauna care include și oamenii.

Un tsunami verde global stă să explodeze și să înghită restul de civilizație, așa că avem parte de-o misiune de salvare a speciei umane pusă la cale de cele mai șmechere guverne ale lumii, dar cum filmul este chinezesc, în centrul poveștii este o echipă de soldați autohtoni care trece prin tot felul de aventuri periculoase pentru a penetra pedunculul floral în vederea slobozirii umanității de sub tirania verziturilor.

Pe cât de absurdă sună premisa filmului, cu Restart the Earth am lovit jackpot-ul pe iq.com pentru că filmul este un disaster movie destul de reușit.

Ideea de bază este fix aceeași ca în Armageddon, spre exemplu, dar și ca în alte filme de acest tip, doar ambalajul este diferit. Și aici Restart the Earth dă frâu liber imaginației pentru că, în ciuda constrângerilor bugetare, filmul prezintă o pleiadă de scene de distrugere la scară mare care n-or arăta ele cel mai bine, dar vin la pachet cu o spectaculozitate inovativă și o grandiozitate de amploare ce ar merita o realizare tehnică mult mai reușită.

Orașe invadate de creaturi plantare gigant, zgârie-nori care se prăbușesc în toate direcțiile, explozii impresionante, ba chiar este băgat la înaintare și un vulcan, filmul nu face rabat de la elementul distractiv și chiar dacă este mult prea ambițios pentru posibilitățile sale financiare, am reușit să trec cu vederea șubrezenia evidentă a efectelor speciale pentru că acest aspect negativ a fost depășit de ideile trăsnite implementate de scenariști.

Da, este incredibil de absurd și lipsit de logică. Da, este convenabil când vine vorba de coincidențe și rezolvări în ultima microsecundă, însă astea-s caracteristici clișeice ale genului fără de care nu ar mai avea farmec un astfel de film. Este adevărat și că uneori strivește cam mult corola ridicolului și-mi cam ofilește neuronii, dar per ansamblu Restart the Earth își atinge țelul.

Cât despre povestea în sine, nu este nimic memorabil de scos în evidență, are ingredientele clasice pe care le așteptam, situații prăpăstioase pentru personaje de ți se defrișează neuronii, rezolvări la milimetru care-ți pun pe jar sinapsele, sacrificii eroice de-ți ruginește toporul pe cracă și lacrimogenie efervescentă care-ți înmugurește petalele sufletești.

Gata cu aluziile florale, că am epuizat tot polenul imaginației și mi s-au veștejit comparațiile.

Nu lipsește nici măcar discursul potențator, plin de patriotism, care te îmbărbătează și te face să zvârli pumnu-n aer și să te înrolezi imediat în cea mai apropiată unitate militară să lupți contra încrengăturilor diabolice.

Râdeam ca privata de coarde vocale la falicul reproducător masculin pentru că nu-mi venea să cred cât de abracadabrantă era povestea și, în același timp, cât de imaginativă se dovedea, situațiile în care sunt puse personajele vin una după alta și sunt din ce în ce mai primejdioase și palpitante de și acum mi se flutură lujeru-n vânt ca urmare a valului de adrenalină care m-a invadat vizionând acest film.

Nu mi-e rușine s-o scriu, deși sunt conștient că voi oripila sensibilitățile unor galanthus, Restart the Earth, în ciuda evidentelor defecte din născare, inerente genului abordat, și a sărăciei financiare din care s-a născut, m-a distrat mai mult decât trebuia, mai mult decât așteptam.

N-o fi el un film bun la nivelul întregului portofoliu cinematografic, n-are meditații profunde sau alegorii subliminale, îmi dau seama de asta, dar pentru nișa lui este o reușită căreia îi ofer un buchet cu 7 flori.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IQ.com

About admin

Check Also

Fight or flight

Fight or flight

Fight or flight este un film de acțiune din 2025 disponibil în cinematografele … din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *