Commando 1 & 2

Azi sunt precum cafeaua săracă, doar 2 în 1, pentru că nu am chef să discut separat cele două filme Commando văzute unul după altul, 4 ore de acțiune indiană cu Vidyut Jammwal în rol principal, un actor ce ar putea fi văzut ca o corcitură de Tom Cruise cu Jackie Chan.

Gagiul, pe care l-am mai întâlnit în Junglee, este Karan, un Superman în carne și oase, un commando, cum este numit în film, care, după ce suferă un an de torturi care de care mai reprobabile în pârnaia chinezească pentru că guvernul indian se spală pe mâini de existența lui, evadează într-un mod penibil pentru chinezi.

Nu trece mult timp și prin drumul lui spre casă se pierde într-un sătuc taman la fix să o ia în primire pe Simrit, domnișoara aflată în pericol pentru că nemernicul de serviciu din primul Commando, un albinos în ochi, vrea s-o ia de nevastă deși ea se opune cu toată gălăgia de care este capabilă.

Karan, om de onoare, deși habar nu are cine este fătuca și este bombardat de către ea cu gloanțe verbale ce-i ciuruiesc timpanul, chinuindu-l mai rău decât chinezii ce-l mulgeau de lapte cu cleștii, se decide să o protejeze.

În al doilea Commando Karan se infiltrează într-o echipă ce are drept misiune escortarea unui spălător de bani aflat în slujba unor mafioți ce dau tunuri grele economiei indiene. Și aici dă peste niște complicații, pentru că misiunea nu decurge lin, ci intervin o grămadă de probleme pe care Karan trebuie să le rezolve în stilu-i obișnuit.

Commando 1, având subtitlul A one man army, are cea mai simplă și elementară premisă a filmelor de acțiune. Practic este un Rambo-n pădure dar care trebuie să care după el o gagică enervantă. Filmul din 2013 face parte din generația oarecum veche de filme indiene, pentru că secvențele de acțiune (și sunt câteva) sunt des întrerupte de cântări de îmi venea să arunc cu niște rupii în ecran pentru ceva dedicații.

Al doilea Commando, intitulat The black money trail, este din 2017, și este total diferit ca structură față de primul, aici nu se cântă absolut deloc, fapt ce m-a mirat. Iată că deși este doar o diferență de 4 ani între filme, se vede cu ochiul liber o schimbare de mentalitate în modul de realizare a filmelor.

Mi-a plăcut mai mult primul film, chiar dacă suferă de sindromul lălăitului cronic, dar a avut parte de acțiune la greu. Karan pune la pământ hoarde infinite de vlăjgani dobitoci care năvălesc din toate colțurile pădurii în care are loc cea mai mare parte din film. Are timp să instaleze și niscai capcane care nu sunt ceva ieșit din comun, Karan zici că a urmărit filmele cu Rambo pentru inspirație.

Dar schemele de luptă corp la corp sunt destul de bine realizate, deși foarte elaborate și complicate, până dă un pumn adversarului face câteva mișcări de balet, ineficiente într-o luptă reală, dar care dau bine pe ecran. Cel mai bun prieten al lui Karan în film este peretele pentru că se folosește foarte mult de ziduri pentru executarea figurilor de luptă.

Regizorul a fost atât de mândru de unele scheme, încât mi le-a prezentat în slow-motion de câteva ori, din unghiuri diferite, să fiu sigur că nu ratez nimic.

Aici răufăcătorul este unidimensional, este rău doar de dragul de a fi rău, dar este suficient pentru un asemenea film, nu durează mult până să-ți provoace repulsie.

Eh, dacă primul Commando a fost cât de cât distractiv, așa aiuristic cum a fost, cu Karan ăsta umplând de unul singur câteva gropi comune hitleriste, aveam mari așteptări de la continuare.

Din păcate, în Commando 2 scenariul este prea deștept pentru binele filmului pentru că se vrea a fi ceva sofisticat (și este, nu neg asta), dar are prea multe clenciuri, twisturi, răsturnări de situație, complicații care dăunează filmului, lăsând acțiunea să se scurgă pe locul secund, chiar terțiar.

Că tot am pomenit de Rambo, nu mă duc la un film cu el doar să-l văd jucând șah, ci secerând intestine de nemernici.

Așa și Commando 2, pare mai mult un film de spionaj, cu multiple planuri îmbârligate și diaree verbală că al nostru Karan uită să se mai lupte.

Dar și aici când se pune pe pictat podele cu cadavre, secvențele sunt intense și oarecum originale, am văzut o scenă cu o carte la beregată pe care am regăsit-o ulterior în John Wick 3, dar și o coregrafie care m-a luat prin surprindere. De fapt sunt două, că mi-am adus aminte și de faza filmată la persoana întâi, ca într-un joc video FPS.

Ce câștigă Commando 2 la scenariu, pierde la acțiune, eu voiam răfuială tâmpă, fără desprăfuirea neuronilor, nu un vârtej de twisturi care de care mai greu de înghițit.

Sper ca partea a treia să revină la origini.

Nu lipsesc din filme elementele specifice acelei industrii, precum lupta la bustul gol, că este musai ca unul din participanții la smotoceală să-și rupă hainele de pe el, sau aversiunea față de băutură, aici sticlele/cutiile de bere au marca blurată. Au preferat să se chinuie așa în loc să toarne berea în pahare și scăpau de o grijă.

Actoria nu este cine știe ce, personajele feminine sunt puse acolo doar să arate bine pe ecran și să împingă eroul la fapte curajoase. Iar Vidyut Jammwal este un actor bun până când deschide gura pentru a-și livra replicile.

Însă are ceva ce-l scoate din gloată, își face singur cascadoriile și asta se simte clar în fluența fazelor de acțiune pentru că poți vedea cu toții ochii ce se întâmplă, nu se schimbă subit unghiurile pentru a masca prezența dublurilor, se vede clar că Vidyut Jammwal este cel ce sare prin geamul mașinilor, prin ferestre și că el își execută schemele de balet ce se termină cu un picior, un cot, un genunchi sau pumn plantat în moaca adversarului.

Înainte să termin cu notele, aș avea o recomandare pentru regizori, nu neapărat pentru cei indieni, ci la general, bre nene, dacă nu sunteți în stare să filmați ca lumea personaje care poartă ochelari de soare pentru că se reflectă în lentile tot ce se întâmplă în spatele camerei de filmat, lăsați-vă păgubași, nu vă mai dați cocoși, cunoașteți-vă limitele.

Pentru Commando 1: A one man army lipesc un afiș cu nota 6. Din păcate, pentru Commando 2: The black money trail nota scade la un scaun, ia doar 4.

 

Commando 1: A one man army

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

 

Commando 2: The black money trail

2 out of 5 stars (2 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Fight or flight

Fight or flight

Fight or flight este un film de acțiune din 2025 disponibil în cinematografele … din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *